30
nov

MI IRODALOM, ÉS MI NEM AZ?

Megosztás
SZABÓ BORBÁLA: NINCSENAPÁM, SEANYÁM
STERMECZKY ZSOLT GÁBOR
Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című drámája igen erős – olykor talán vitatható – állításokkal dolgozik, többek között a magyar irodalomoktatást illetően is. Mondanivalója könnyen válhatna demagóggá, ám ahogyan azt Vidovszky Györgytől megszokhattuk, egy játékossággal átitatott, a lényeget is kellően magába foglaló rendezést láthatunk a Kolibri Pincében.
Mire való az irodalom, teszi fel a kérdést egy kellően kíváncsi kamasz, és ha a külvilágtól nem kap rá értelmes, megnyugtató választ, inkább megutálja az egészet. Szabó Borbála drámájában a külvilágot az itt egyszerűen csak X-nek nevezett kamaszlány elvált szülei (egy gyenge idegzetű édesanya és egy csak ritkán elérhető apa), egy alkoholista mostohaapa, egy jó szándékú, de értetlen nagymama, egy kétszínű báty és egy, a tanításra teljesen alkalmatlan magyartanárnő jelenti. Főszereplőnk élete tehát nem csak az irodalomhoz való viszonya miatt problémás, a dráma szélsőségesen tragikus alaphelyzetből indít. Eme szélsőségesség alól csupán X két macskája, Dezső és Frici kivételek, akik – mint az később kiderül – Kosztolányinak és Karinthynek afféle reinkarnálódott változatai.

Fotó: Bottyán Marcell

Vidovszky György rendezésében két szál – egy tragikus hétköznapi élet történései, illetve a két szerző legendás barátsága és ugratásai – a végletekig aprólékosan kidolgozott, az előadás térelrendezése is ezeken alapul. A Kolibri Pince terét teljes hosszában a színészek használják, a közönség szélen, párnákon ül. A terem egyik végében egy ajtókeret mögött a jelenetben nem szereplő színészek többsége maszkban ül, olykor átvezető zenét játszik, és a családtagok rendszerint ebből az irányból érkeznek. A másik végét egy – főleg ablakként funkcionáló – felakasztott képkeret határolja, amely Dezső és Frici állandó játszóhelye. A rideg valóság oldaláról két kiemelendő alakítást is találhatunk: Tóth József az új apát, Kálmánt kelti életre, akinek alkoholizmusát és pedofil hajlamait mutatva sem esik a felesleges túlzások könnyű hibájába, míg a Homonnaynét alakító Megyes Melinda olyan irodalomtanárnőt jelenít meg, amilyet tényleg senkinek se kívánnánk.

Az előadás talán legviccesebbre sikerült jelenetében – amely a valóság és a képzelet határán mozog – a két költő saját magából felel Homonnayné óráján, természetesen egyesre. Amíg a tanárnő Karinthy feleletét viszonylag rövidre fogja, és dühösen küldi a helyére a szerzőt, Kosztolányival hosszasan flörtöl, és kedveskedve győzködi őt, hogy kicsikarja belőle a helyes válaszokat. Ebbéli sikertelensége folytán hisztérikus csapkodásba kezd, miközben saját magának bizonygatja, hogy azok a költők az igaziak, akik a tankönyvben vannak, nem azok, akik ott állnak előtte. Mindehhez persze hozzátartozik a Kosztolányit és Karinthyt játszó Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid időtlen eleganciájú alakítása is. Míg Ruszina Kosztolányija szentimentálisabb, addig Szanitter Karinthyje valamivel visszafogottabb, érzelmileg okosan kiegészítik egymást. A két költő szinte folyamatos odamondogatását, illetve EGYIK LEGHÍRESEBB UGRATÁSUK újrajátszását figyelve pedig az az érzésünk támad, hogy Kosztolányi és Karinthy figuráját a jóisten is egymás mellé teremtette egy színdarabba.

Fotó: Bottyán Marcell

Az előadás végéhez közeledve aztán ez a két szélsőség mintha finoman közelíteni kezdene egymás felé. A pedofil hajlamait felfedő Kálmán például egy ponton igen erőteljesen bemászik a térbe, és sor kerül a költő-macskák megkergetésére is, így a korábban említett téregyensúly meg-megborul. Kosztolányi és Karinthy egyre kevésbé tűnnek csupán szórakoztató háttérszereplőknek: egy ponton komolyan szembenéznek saját félelmeikkel, az X és édesanyja közötti végkifejletet pedig egy különleges sakkpartiként szemlélik, melyben a szülői térfélen álló Karinthy van a sötét, a kerethez közelebb álló Kosztolányi pedig a világos bábukkal. Ebben a játszmában az anya annyira közel kerül az ablakhoz, hogy az onnan való leugrással fenyegeti meg lányát. Kosztolányi és Karinthy szabályai szerint a sötét akkor győz, ha X beletörődik a környezete által kialakított embertelen sorsba, amelyben senki nem látja az ő igazságát. A játszma közben a két költő nagyon is komoly, örök érvényű diskurzust folytat szabályokról, amelyeket eddig a történelem során mindenki betartott. X végül olyan megoldást talál saját helyzetére, amellyel lelép erről a szimbolikus sakktábláról, így akadályozva meg, hogy keserves környezete tovább zsarolja. Az irodalom nagysága pedig talán leginkább az ilyen kontextusokban rejlik. X nem érti ugyan a Homonnayné által tanított irodalmat, mégis két költő vezeti rá arra, hogyan tud segíteni magán egy teljesen kilátástalannak tűnő helyzetben.

Fotó: Császár Réka

A Nincsenapám...-at Vidovszky György már másodjára rendezi, 2013-ban a Stúdió “K” társulatával dolgozott az előadáson. Akárcsak akkor, a mostani verzióban is Nemes Anna alakítja X-et (ahogyan a Kolibriben hét éve futó, ugyancsak Vidovszky rendezte Cyber Cyranóban is ő a főszereplő). A civilben amúgy képzőművész Nemes esetében kérdéses, mennyire beszélhetünk színészi játékról, karaktere mintha önmagában a tökéletes választás lenne arra, hogy érzékeny, visszahúzódó tinédzserlányokat jelenítsen meg hiteles egyszerűséggel. A mai magyar színházban annyira kevés ilyen alkat van, hogy ha Nemesnek néha-néha furcsán el is tévednek a hangsúlyai – ahogyan erre a Nincsenapám… mostani bemutatóján is volt példa –, könnyedén elnézzük neki. Lassan azt kell hinnünk, hogy Vidovszky és Nemes párosa garancia arra, hogy izgalmas szemszögű, érzelmileg mélyre ható előadást fogunk látni. ANincsenapám… ebben a tekintetben sem okoz csalódást.

 

SZABÓ BORBÁLA: NINCSENAPÁM, SEANYÁM

KOLIBRI SZÍNHÁZ
Szereplők: Nemes Anna m.v., Tóth József, Erdei Juli, Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs, Krausz Gábor, Farkas Éva, Megyes Melinda, Bodnár Zoltán Díszlet, jelmez: Mátravölgyi Ákos Zene: Monori András Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter Rendező: Vidovszky György Bemutató: 2016. szeptember 30. Következő előadások: 2016. november 21., 22., 23., december 8., 9.
(Visited 52 times, 1 visits today)

Címke: ,